Onze Passie voor Bittere Dranken

De smaak bitter

Kruidensiropen en kruidenbitters hebben een traditie die ver teruggaat in de tijd. Bitterstoffen stimuleren de spijsvertering en werden daarom van oudsher ingezet bij verminderde eetlust, spijsverteringsproblemen en als algemeen versterkend tonicum.


Om de inname van bitterstoffen wat prettiger te maken werden de kruiden vaak gemengd met honing en wijn of alcohol. Hieruit ontstonden vaak smakelijke dranken die traditioneel voor en na het eten genuttigd werden. Deze traditie is in veel zuidelijke landen nog steeds aanwezig, denk aan de amaro’s in Italie, de pastis in Frankrijk en ouzo in Griekenland.


Ook bij ons zijn er verscheidene kruidenbitters op de markt, helaas hebben die vaak niets meer te maken met de smaak bitter maar zijn ze vooral heel zoet. Deze trend zien we ook terug in ons voedsel, vroeger waren veel groenten een stuk bitterder dan tegenwoordig. Door het verdwijnen van de smaak bitter hebben sommige mensen moeite met deze smaak. Toch is het smaak die je kunt leren waarderen zoals bij koffie. Ook helpt het om niet meteen op te geven, de tweede slok is meestal een stuk milder omdat de smaakpapillen wennen aan bitter!